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Ribera del Duero

Pago de Carraovejas 2019

75cl

RP93ParkerGP93Peñín

Pago de Carraovejas 2019

34,50€
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Te gustará saber que…

Quinta añada de este superventas que nació con la cosecha de 2015 unificando el antiguo Crianza y Reserva de la casa. Estamos ante uno de los vinos más demandados de España.

El invierno poco frío y las escasas precipitaciones contribuyeron a una cosecha inmejorable que, sometida a la elaboración paciente, cuidadosa y atenta al minimo detalle de la que hace gala la bodega vallisoletana, ha dado como resultado un gran tinto con estructura y fondo vibrante. Aromas tostados, especiados, de fruta madura y roble nuevo son la antesala perfecta a un paladar sabroso y con un fino amargor final para constituir un conjunto que sigue siendo imbatible.

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Ficha técnica

Tipo De Vino: Vino tinto
Añada: 2019 Otras añadas
Denominación:Ribera del Duero (Castilla y León, España)
Bodega: Pago de Carraovejas
Volumen: 75cl Otros volúmenes
Uvas: Cabernet Sauvignon, Merlot, Tinto Fino
Alérgenos: Contiene sulfitos
Vol. De Alcohol: 15%
Puntuación De James Suckling: 91

Descripción de Pago de Carraovejas 2019

Pago de Carraovejas 2019 (Cabernet Sauvignon, Merlot y Tinto Fino)

NOTA DE CATA:

  • Vista: De color cereza oscuro.

  • Nariz: Rotunda y vibrante, donde predominan matices florales que acompañan a la fruta.

  • Boca: Elaboración marcada por la elegancia, la intensidad y la estructura. Tinto que muestra equilibrio y un carácter fresco, con volumen y, a la vez, fluidez.

ENVEJECIMIENTO: Crianza en torno a 12 meses en barricas de roble francés y americano.

ELABORACIÓN: Posteriormente se realizó una doble selección en bodega de racimos y de bayas. El trabajo por gravedad permitió respetar la materia prima al máximo. La fermentación se llevó a cabo por parcelas, con sosiego y empleando levaduras propias.

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Cómo servir

Temp. de consumo

16ºC

La Bodega

Pago de Carraovejas

Pago de Carraovejas

Los vinos de Pago de Carraovejas son únicos, con personalidad propia y con carácter. Son especialmente sensibles, por lo que se extreman los cuidados desde la recogida de la uva hasta que finalmente llega al consumidor. El cuidado de la bodega es tal, que la distribución de sus vinos se detiene en verano tratando de evitar someterlo a altas temperaturas o a cambios bruscos. Sus aromas altamente expresivos acumulan sensaciones y expresan las características propias que le brindan cada una de sus uvas (tinta del país, cabernet sauvignon y merlot).

Más sobre la Bodega

Puntos

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Opiniones de Pago de Carraovejas 2019

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3 opiniones de clientes
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The Pago de Carraovejas is an almost burgundy wine and is incomparable with other Ribera del Duero's. The 2019 vintage is a blend of mainly Tempranillo with some Cabernet Sauvignon and Merlot. The wine is very complex and nicely proportioned. Nothing dominates and when you smell and taste it, various layers are released over time. Cedar, Asian spices, violet, tapenade, and blackberry aromas on the nose. In the mouth fruit with soft wood tannins with a small vanilla note from aging on American oak. The palate is medium to full bodied and very balanced with fine, tight tannins and a silky texture. In terms of style, this wine can be compared with an Aalto from its good years and that is not surprising since the former winemaker and director Javier Zaccagnini of Aalto has worked closely with Pago de Carraovejas and Javier Zaccagnini has also owned Ossian which is currently now also falls under Pago de Carraovejas group.

Pago de Carraovejas 2019 is the most honest reflection of the valley from which it takes its name. The Tempranillo, Cabernet Sauvignon and Merlot vines are spread over different slopes of the Carraovejas Valley located in a wilderness at an altitude of over 900 meters. The vineyards are planted on tertiary soil. On the surface, loamy limestone emerges, with the presence of clay, sandstone and gypsum with the characteristic white hue. It is a austere soil, which subjects the vines to an attempt to control the yield and give the best of themselves. These are soils that force the vines to self-regulate and do their best. The vineyards are distributed from the middle zones up to over 900 meters; from the gentle undulation that descends to the stream, to plots with a gradient of more than 30%. South and north slopes, each with their own personality, paint the profile of the Carraovejas Valley.

The grapes for the Pago de Carraovejas were harvested by hand after careful monitoring during the ripening period and after an initial selection in the vineyard. Subsequently, a double selection takes place in the winery: of bunches and berries. After picking it stays in a temperature-controlled cooling room and from there after the selection tables for the 2nd selection. The grapes are only crushed (gravity) and so the free flow juice is used to preserve its purest and freshest aromas. The wine is fermented with its own yeast under close control and then undergoes a malolactic fermentation with the estate's native microbiota. In December, the wine was moved to French and American oak barrels, where it remained for about 12 months. The whole process was defined by calmness, rigor and gravity and this makes the wine one of a kind and makes a wine of excellent quality.

The 2019 harvest was characterized by a warm winter and limited rainfall. Thanks to the significant rainfall of 2018, the vines have maintained a water reserve, leading to a perfect development over the entire growth cycle of the vines. The buds and blooms developed in a balanced way in each of the varieties on the property. The change in color (veraison) and ripeness started around mid-August and the grapes started to grow very evenly. The harvest started on September 18, with the earliest variety, merlot, followed by tempranillo and cabernet sauvignon, which completed the harvest on October 5.

Fun fact: In addition to Ossian , the Pago Carraojevas group has also included the beautiful winery Viña Mein located in Galicia. Great wines made with a sea injection. At the end of 2020, the group (Alma Carraovejas) added Milsetentayseis La Peña (wines from very old Pre-Phylloxera vines) and the iconic wines (always between 95-100 parker points) of Emilio Rojo . Mid 2021 is the last acquisition which now belongs to the group Bodega Marañones from the Sierra de Gredos.

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4 /5

- NOTA DE CATA: Expresivo, abierto, potente y delicado a la vez. Con taninos presentes y sutiles, con reconocible carácter y equilibrado.
- GRADO ALCOHÓLICO: 15º
- TEMPERATURA DE SERVICIO: 16º a 18ºC
- MARIDAJE: Platos, Entrantes, Carne, Jamón y embutidos, Pato, Aves, Barbacoa, Foie a la plancha, Caza, Carne roja, Carnes a la parrilla y Carnes asadas
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4 /5

El Pago de Carraovejas es un vino que se elabora con todas las variedades presentes en las 200ha de viñedo de la que se compone la finca. Un vino que año tras año da la talla y demuestra no solamente el terroir excepcional, sino también el buen trabajo en el viñedo y la bodega, que dan un vino concentrado, equilibrado y una elegante combinación de aromas de fruta negra y madera.
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